GESTIONAREA ȘI ANALIZA DATELOR CU SPSS ȘI PSPP. INTRODUCERE ÎN GESTIONAREA DATELOR STATISTICE CU SPSS ȘI PSPP, MENIURILE FILE, EDIT, VIEW, DATA ȘI TRANSFORM - MILLEA, Vlad-Zeno (Presa Universitară Clujeană, 2018)
Scopul acestei cărți este de a oferi celor interesați de analiza statistică a datelor, aflați la început de drum, un suport cât mai consistent pentru inițierea în utilizarea programului SPSS (cu o largă notorietate în lumea academică) precum și a soft-ului gratuit PSPP care tinde să devină o alternativă viabilă, putând înlocui multe dintre opțiunile oferite de SPSS. Am ales prezentarea în paralel a programelor deoarece modalitățile în care cele două soft-uri tratează datele statistice sunt foarte apropiate sau identice. Evident, prezentarea în paralel a vizat procedurile din SPSS care au fost dezvoltate și în PSPP, cel de-al doilea soft oferind mult mai puține variante de gestionare a datelor statistice în comparație cu primul. Mai facem o precizare: dacă pentru SPSS există ghiduri, manuale, etc., pentru PSPP, varianta gratuită care își propune să ofere modalități similare de procesare a datelor, s-a scris foarte puțin atât în română cât și în engleză. Ca atare, în demersul nostru am pornit, de obicei, de la informațiile deținute despre funcționarea comenzilor și a diferitelor opțiuni din SPSS pe care, apoi, le-am verificat în PSPP (demers ușurat, în mare măsură, de faptul că PSPP, după cum am arătat deja, este replica gratuită a SPSS, chiar dacă e doar parțială).