EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ 225 DE ANI DE LA ÎNFIINȚAREA SEMINARULUI TEOLOGIC GRECO‐CATOLIC DIN ORADEA - BUZALIC, Alexandru; POPESCU, Ionuț Mihai (Presa Universitară Clujeană, 2018)
Ziua Școlii Ardelene se sărbătorește anual la 11 octombrie, fiind dedicată omagierii rolului fundamental al ideilor culturale și politice promovate de mișcarea cunoscută sub numele de Școala Ardeleană, ai cărei principali reprezentanți au fost Samuil Micu, Gheorghe Șincai, Petru Maior și Ioan Budai-Deleanu. La 11 octombrie 1754, episcopul greco-catolic Petru Pavel Aron a emis decretul de înființare, la Blaj, a primelor școli sistematice și moderne din istoria românilor. În urmă cu 225 de ani se înființa la Oradea Seminarul greco-catolic, prima instituție de învățământ superior destinată formării teologilor și preoților din teritoriul Eparhiei de Oradea Mare. În scurt timp, în spiritul Școlii Ardelene se deschideau și alte școli în limba română destinate formării dascălilor, pepinierele în care s-au dezvoltat elitele intelectuale ardelene, preoți și educatori, care au contribuit la emanciparea poporului și la afirmarea culturii românilor printre națiunile Europei.