Arhivele Bistriţei Anul II, Fascicula 4 (8), Alexandru Vaida Voevod - BUTA, Mircea Gelu (Presa Universitară Clujeană, 2019)
Alexandru Vaida-Voevod a fost mai întâi o personalitate proeminentă a Transilvaniei natale pentru care a luptat cu neînfricare în calitate de membru al Partidului Național Român, încă din 1896 – de la vârsta de 24 de ani –, respectiv ca deputat în parlamentul de la Budapesta din 1906 până în 1918. A fost unul dintre iniţiatorii şi liderii Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 care a proclamat unirea Transilvaniei şi Banatului cu România. Vicepreşedinte al Guvernului Dirigent (Guvernul provizoriu), Vaida-Voevod a făcut parte din delegaţia care i-a remis Regelui Ferdinand I Actul Unirii de la 1 Decembrie 1918.