Abordări manageriale în serviciile sanitare - BAKRI, Camelia Lucia (Presa Universitară Clujeană, 2019)
Reforma sistemului de sănătate din țara noastră a determinat tranziții majore în structura și funcționarea serviciilor de sănătate dar și în mentalitatea furnizorilor și a utilizatorilor acestora. Asistența primară a stării de sănătate a populației, apanajul rețelei de Cabinete de Medicină de familie, a impus tranziție și în managementul accesului spre servicii de sănătate, atât pentru furnizori cât și pentru utilizatori. Formarea profesională prin specialitate și primariat, completată de educația medicală continuă a personalului care acordă servicii specializate la acest nivel, girează calitatea actului medical. Aspectele care fac diferența de percepere a calității serviciilor sunt apanajul activității manageriale din sistemul de tip privat al asistenței primare, relațiile contractuale și nivelul de educație civică și educație pentru sănătate a utilizatorilor. Prezenta lucrare este emanația unor nevoi resimțite și exprimate de dezvoltare personală, a carierei și a antreprenoriatului, pe care medicul de familie trebuie să‐l realizeze în condițiile concurențiale ale pieței reglementate a serviciilor de sănătate.