BLOGUL – spațiu virtual de învățare academică de tip colaborativ, sprijinită de calculator - CATALANO, Constantina Maria (Presa Universitară Clujeană, 2019)
Orientările educaționale actuale, cum sunt modelul constructivist al instruirii sau pedagogia interactivă, aduc tot mai mult în discuție importanța abordării unor strategii de includere a învățării colaborative în practica școlară curentă la toate nivelurile de învățământ, din preșcolaritate până la nivelul universitar. Viziunile, strategiile și practicile educaționale vizate de cultura postmodernă supun la provocări continue. Asistăm în prezent la schimbarea accentului în pedagogie, de la normativitate, la diversitate și flexibilitate. Memorarea cunoștințelor face loc construcției acestora. Dirijarea cu strictețe a învățării este o opțiune abandonată în favoarea autonomiei învățării. Profesorul contemporan este un „formator”, nu doar un simplu „informator”.