Producția și consumul filmelor seriale în era digitală - BOCA, Paul (Presa Universitară Clujeană, 2019)
Popularizarea masivă a serviciilor video‐on‐demand (VoD) din ultimii ani, precum și a producțiilor originale create de aceste companii media a atras după sine o serie de fenomene care transformă vizibil procesul de producție, distribuție și consum specific industriei filmelor seriale. Distribuția digitală eliberează acest proces de constrângerile specifice unei grile de programe lineare, maximizând libertatea creativă a echipei de producție și făcând posibile noi comportamente de consum. În acest context, lucrarea de față explorează modelele narative recurente în filmele seriale create pentru distribuția digitală, dar și relația dintre distribuția producțiilor serializate prin servicii video‐ondemand și vizionarea în maraton. Capitolele teoretice ale studiului introduc conceptele necesare în înțelegerea multiplelor ramificații ale modelului de afaceri pus în practică de serviciile VoD și rezumă stadiul actual al cercetării din domeniu. Astfel, primele patru părți ale lucrării de față discută aspecte precum principiile serializării în producția de televiziune, istoricul tehnologiilor de distribuție care au precedat serviciile de streaming digital, mecanismele de producție, distribuție și consum specifice acestor servicii, precum și caracteristicile narative ale filmelor seriale complexe în contextul evoluției mijloacelor tehnologice.