Muzicoanalitice. Studii și crochiuri muzicologice - MERCEAN-ȚÂRC, Mirela (Presa Universitară Clujeană, 2019)
Această carte este alcătuită din scrieri muzicologice, analize, studii, documentări istorice despre muzica veche (renaștere, baroc clasicism) și muzica românească modernă și contemporană. Lucrările cuprinse în acest volum au fost prezentate în cadrul unor sesiuni de comunicări științifice, simpozioane, conferințe, sau sunt rezultatul unor sondări stilistico–genuistice având scopul inițial de a se constitui ca bază pentru un curs de stilistică muzicală ce nu a mai fost finalizat. Conținutul eterogen poate fi ușor deconcertant pentru cititor, însă util celor care ar fi interesați de tematica cercetărilor ocazionale pe care le‐am întreprins adaptând conținutul și forma cerințelor manifestărilor științifice la care am participat. Majoritatea lucrărilor au fost susținute în cadrul sesiunilor anuale de comunicări ale Facultății de Arte, în cadrul Săptămânii Științifice a Universității din Oradea unde activez în calitate de cadru didactic. Toate textele au fost revizuite în 2018–2019, în unele cazuri completate prin update‐uri ale informațiilor sau prin adăugarea unor analize, exemple, în alte cazuri prin eliminarea unor segmente neconcludente.