Bazele imaginii de film şi televiziune - CUREAN, Dan Radu (Presa Universitară Clujeană, 2019)
Trecerea de la o simplă pasiune/hobby la folosirea și exprimarea prin imagini impune completarea deprinderilor și informațiilor tehnice și cu o cultură vizuală fundamentală. De aici nevoia unui studiu cuprinzător și integrat care să conexeze teorii ale imaginii și esteticii vizuale cu istoria mijloacelor de înregistrat imagine și cu metode de operare ale aparatelor de filmat. Înregistrarea imaginilor solicită în primă instanță un cumul de cunoștințe tehnice. Acestea nu trebuie privite ca un scop în sine ci doar ca un suport și instrument pentru exprimarea prin imagine. Demersul teoretic își propune să integreze informații într‐o ordine și manieră care să facă accesibilă deprinderea exprimării prin intermediul imaginilor. Scopul este înțelegerea atât a principiilor fizice/tehnice, cât și a celor estetic/artistice ce stau de fapt la baza creației și a comunicării audiovizuale. Volumul de față propune o selecție și o perspectivă ce pleacă de la o practică concretă de peste 30 de ani în peisajul audiovizual din România.