Contribuții privind îmbunătățirea managementului accesării și utilizării fondurilor structurale, - ROMAN, Ligia (Presa Universitară Clujeană, 2020)
Lucrarea îşi propune să evidenţieze factorii care influenţează eficienţa accesarii si utilizării fondurilor structurale europene în vederea cunaoșterii mai detaliate a procedurii de accesare a fondurilor europene nerambursabile (fondurilor structurale) de către potențialii doritori, prin exemplificarea unui proiect implementat cu succes. Obiectivul secundar al acestei teze este evaluarea stadiului cunoaşterii privind politicile comunitare relevante implementării fondurilor europene precum şi instrumentele implementării acesteia, evaluarea instituţiilor implicate în procesul de implementare a fondurilor europene, descrierea analitică a stadiului actual de accesare, implementare și finalizare a proiectelor, cuantificarea influenţei factorilor social-economici asupra managementului fondurilor europene şi crearea de instrumente care permit creşterea gradului de accesare a fondurilor structurale, având ca finalitate implementarea cu success a programelor finanțate din aceste fonduri.