Arhivele Bistriței anul V, fascicula 2(16) Județul Năsăud în perioada administrației militare sovietice - BUTA, Mircea Gelu (Presa Universitară Clujeană, 2020)
Ocupația sovietică a României, respectiv a orașului Bistrița, se referă la ocuparea acestui teritoriului de către trupele Armatei Roșii, pe durata ofensivei din anul 1944 de pe Frontul de Răsărit din Al Doilea Război Mondial, situație care a fost menținută până în anul 1958. Partea de nord-est a Moldovei a fost ocupată pe durata luptelor din luna Mai până în luna august 1944, România fiind în acel moment, în continuare, aliată cu Germania nazistă. La 23 august 1944, Regele Mihai a anunțat că România încetează unilateral toate acțiunile împotriva forțelor aliate.Potrivit punctului 1 din Convenția de Armistițiu, România ieșea din războiul contra URSS și a Națiunilor Unite și se alătura efortului de război aliat cu 12 divizii, pentru „refacerea independenței și a suveranității.”