Elemente de banking 1 Anatomie bancară - ZOICAȘ-IENCIU, Adrian (Presa Universitară Clujeană, 2020)
În termeni microeconomici, intermediarii sunt agenți care realizează conexiunea între cererea şi oferta din cadrul unei piețe. În particular, intermediarii financiari asigură interfața între cererea şi oferta de capital pe termen scurt şi lung. Între cererea și oferta de capital este asigurată o conexiune eficientă atunci când costurile de tranzacționare pe care trebuie să le plătească un participant pe piața financiară sunt minime. În mod tradițional, economiile populației și disponibilitățile bănești pe termen scurt ale firmelor s-au regăsit în marea lor majoritate în conturi curente și depozite bancare. Cu toate acestea, începând cu perioada anilor 1980, în competiția pentru atragerea acestor resurse din economie au intrat noi instituții şi intermediari financiari. Instituții financiare precum fondurile de investiții sau firmele de asigurări au intrat indirect în sfera bancară oferind soluții noi de plasare a economiilor, cu randamente mai ridicate decât cele ale depozitelor bancare.