Bazinul morfohidrografic al Marei Studiu de geografie integrată, din perspectiva emergetică - BUMBAK, Silviu Vasile (Presa Universitară Clujeană, 2020)
Examinarea literaturii de specialitate din ultimii ani, în special a celei consacrate organizării spațiului geografic au scos în evidență caracterul pragmatic al abordărilor privind studiul entităților teritoriale de diferite tipuri și ordine de mărime (Aspinal et al., 2000, Petrea, 2002, 2005, Blancher et al., 2006, Pulselli et al., 2008, Nourry, 2008, Ianoș et al., 2000, 2009, Pulselli, 2010, Boggia et al., 2010, Bastianoni et al., 2011, Pulselli et al., 2011, Schaldach et al., 2011 Vogel, 2012, Iojă et al., 2014, Morandi et al., 2014, Lambert et al., 2014, Tudor et al., 2014 etc.). Demersul inițial a fost întreprins într-o primă etapă de căutări ale unor direcții actuale în cercetarea geografică integrată, în special în privința identificării acelor elemente de noutate și inovație metodologică, care să se încadreze într-un mod cât se poate de pertinent criteriilor cercetării geografice pe considerente sistemice. Rezultatele obținute prin cercetări în urma confruntării multor geografi cu realitatea complexă a faptelor geografice, integrate structural și funcțional, ce trebuie să aibă ca finalitate “înțelegerea proprietăților emergente și sinergice ce apar în evoluția lor sistemică” (Petrea, 2002), evidențiază avantajele practice ale unei abordări de orientare sistemică în geografie.