Bârsana din Ţara Marantureşului - HOTEA, Maria; TIMUR CHIȘ, Vasile; HOTEA, Mihai (Presa Universitară Clujeană, 2021)
În comuna Bârsana, urme ale locuirii umane datează încă din paleolitic, dovada constituind-o descoperirile arheologice de pe terasa râului Iza, din locul numit „La Prisăci" , identificate de etnograful Francisc Nistor şi aflate la Muzeul Maramureşean din Sighetu Marmaţiei (Kacso C., 2011). Cercetăriile arheologice şi descoperirile întâmplătoare de pe Dealul „ Cetăţeaua " şi din zona , Podul Miresei" din Bârsana, au scos la iveală un depozit de bronzuri (bronz târziu) şi ceramică din epoca bronzului ce aparţine de cultura Suciu de Sus (Kacso C., 2011).