Arhivele Bistriței, Anul VI, Fascicula 1(17) – Românii și sașii din Ținutul Bistriței - BUTA, Mircea Gelu (Presa Universitară Clujeană, 2021)
Locuitorii Transilvaniei sunt astăzi, în proporție de 80%, sub aspect etnic, români. Numele vine, fără nicio îndoială, din cuvântul latin „Romanus”, moștenit în limba română veche „rumân”. Până în jurul anului 1862, când numele oficial al țării a devenit România, multă vreme, populația care locuia pe acest teritoriu era cunoscută sub numele „blaci”, „valahi”, „olahi”...