Analiza probabilității de manifestare a hazardelor hidrice Studii de caz: bazinul superior al Râului Ilișua și secțiuni inundabile ale U.A.T. Târlișua, județul Bistrița‐Năsăud - KOBULNICZKY, Béla (Presa Universitară Clujeană, 2021)
Această cercetare dorește șă evidențieze elemente de factură probabilistică și deterministă. Studiul se bazează pe analiza spațială a probabilității de manifestare a hazardelor hidrice realizată cu ajutorul programelor de modelare spațială. Este importantă realizarea unei astfel de analize la nivel de bazin, deoarece evidențiază și aportul altor cursuri de apă în conturarea unui scenariu favorabil declanșării inundațiilor. Motivul pentru care am ales să abordez acest subiect, este legat de faptul că doresc să realizez un studiu detaliat în ceea ce privește manifestarea hazardelor hidrice. Existența unor astfel de studii pot facilita demersurile autorităților locale, privind prevenirea manifestărilor de acest tip, prin creșterea gradului de conștientizare al populației datorită campaniilor de informare, precum și reziliența acestora în fața unui posibil dezastru.