Economia Clujului. Municipiul Cluj-Napoca și Zona Metropolitană Cluj: Dezvoltarea economiei locale în deceniul 2008-2018 - MOLDOVAN, Darie; MARE, Codruța; PETROVICI, Norbert (Presa Universitară Clujeană, 2021)
În ultima decadă s-au intensificat procesele de globalizare care localizează procesele secundare ale organizațiilor globale către noi spații specializate în operațiuni (Peck 2018; Oshri, Kotlarsky, and Willcocks 2015). Cea mai mare parte din procesele care fac obiectul externalizărilor de outsourcing și offshoring sunt cele de Business Process Outsourcing (BPO) și Information Technology Outsourcing (ITO) (Oshri, Kotlarsky, and Willcocks 2015). La nivel global, India, China și Filipine sunt destinațiile preferate prin excelență, capitalizând peste 80% din externalizări. La nivel european, Europa Centrală și de Est a devenit spațiul care a capitalizat cele mai multe dintre externalizările din Occident, în mod particular pentru capitalul german (Marin 2018; Dustmann et al. 2014). Din totalul investițiilor străine ale companiilor germane, 45,4% sunt externalizare în Europa Centrală și de Est. În România 63,7% din investițiile străine germane sunt externalizări (Marin, Schymik, and Tarasov 2018).