Studii de antrozoologie. Etica și lumea non-umană - VASILIU, Codrin Dinu; BODI, George; FRASIN, Irina (Presa Universitară Clujeană, 2021)
Animalele sunt omniprezente în viețile și societățile noastre, în gândurile și cultura noastră și ar fi aproape imposibil să ne imaginăm viața fără ele și să ne înțelegem pe noi înșine în absența lor. Societățile și culturile noastre au fost construite pe exploatarea animalelor și sunt încă, într-o foarte mare măsură, dependente de aceasta. Animalele există în miturile, legendele şi folclorul tuturor popoarelor. Religiile tuturor comunităţilor includ animalele în cosmologiile lor, în credinţe, ritualuri sau în practică. Ele au fost venerate, au fost considerate tabu, au fost sacrificate sau asociate cu diverse zeităţi sau spirite. Din acest motiv poate, relația noastră cu ele este una absolut specială, complexă, ambivalentă și dificil de înțeles. Pe de o parte exploatate și folosite drept resurse, pe de altă parte tovarăși și prieteni iubiți, care ne ajută să ne vindecăm, să devenim mai buni, mai empatici, mai plini de compasiune. În mod normal faptul că astăzi înțelegem și cunoaștem animalele mai bine ar trebui să determine implicit și schimbări majore în modul în care le tratăm.