Geografia dezvoltării. Abordări centrate pe om - MUNTEAN, Adrian Daniel; ILOVAN, Oana-Ramona (Presa Universitară Clujeană, 2021)
Începând cu a doua jumătate a secolului al XX-lea, ideea echității sociale a fost centrală pentru abordările radicale sau alternative privind dezvoltarea societății. O astfel de abordare este cea a dezvoltării de jos în sus sau inițiată de fiecare dintre membrii societății. Modelul de dezvoltare promovat este centrat pe om, ceea ce „combină etica dezvoltării cu durabilitatea” (Potter et al., 2012, p. 72). În acest mod, și majoritatea săracă poate beneficia de dezvoltare, fiindcă devine ea însăși emancipată și capabilă să inițieze dezvoltare.