Cluj, Decembrie `89 Cluj, December `89 Kolozsvár, `89. December - BEURAN, Rareș (Presa Universitară Clujeană, 2021)
Sunt momente și stări ce ți se întâmplă doar o dată în viață și care nu pot fi descrise în cuvinte. Cu trecerea anilor, însă, intensitatea trăirilor acelui Decembrie 89 s-au estompat. Emoțiile reveneau, totuși, din vreme în vreme, atunci când copii ce au venit mai apoi în familia mea, mă rugau, câteodată, să le spun în loc de basmul de culcare, Povestea Revoluției. Încercam, așa, doar cu puterea cuvintelor, să le reproduc niște fapte trăite personal și filtrate de memorie în mod subiectiv... Dar pentru acuratețea reconstituirii întâmplărilor adevarate cuvintele nu sunt întotdeauna de ajuns ... și mai mult decât cuvintele, pot spune Imaginile... Dar acestea lipseau! Astăzi, după mai bine de 30 de ani, iată, Imaginile au venit!... Adunate și selectate în această lucrare impresionantă. Iar copiilor mei le pot spune: Cartea Poveștii Revoluției de la Cluj există!