Dialog, Toleranță, Libertate Configurații ale religiei în tranziția de la secularizare la pluralizare - DURA, Ioan (Presa Universitară Clujeană, 2022)
Religia, ca fenomen structural al experienței omului, intră în dinamica tranziției societății de la tipare vechi la altele noi. Peter L. Berger, în studiul Toward a New Paradigm for Religion in a Pluralist Age, a făcut o afirmație care prefațează noua realitate a religiosului în societatea contemporană: “Nu trăim într‐o epocă seculară, ci în una pluralistă. O mare provocare pentru religie, dar una diferită de cea a secularității. În lumea de azi, religia este experimentată nu ca situându‐se în conflict cu modernitatea, ci ca interacționând cu ea.” Această remarcă a constituit motivul prezentei cărți: decriptarea și înțelegerea acestei metamorfoze a religiei în tranziția de la secularizare la realitatea pluralizării.