Romanul japonez în secolul al XX-lea - ILIS, Florina-Liliana (Presa Universitară Clujeană, 2022)
Cumpărați cartea în format tipărit. Cartea de față se adresează, în special, studenților de la specializarea de Japoneză, dar și cercetătorilor interesați de literatura japoneză modernă. Nu este, însă, o carte foarte tehnică, fiind gândită și ca o vedere de ansamblu asupra literaturii japoneze moderne și contemporane. Astfel, viziunea istorică, ușor de urmărit, ce grupează principalele direcții în evoluția romanului, se completează, la nivel superior, de o viziune recuperatoare asupra procesului intern de transformare a romanului japonez nu numai sub influența occidentalizării formei și practicii scrisului modern, ci și sub aceea a dezvăluirii unor resorturi mai vechi, provenind din tradiția clasică sau premodernă a genului. În analiza evoluției și modernizării romanului japonez prezentul volum se oprește asupra unor nume de scriitori ale căror opere au contat în istoria romanului și ca noutate, contribuind la modernizarea genului, dar și ca reacție la nou și de recuperare a unor tradiții nu mai puțin importante pentru cei ce au ilustrat această tendință. Lista de autori japonezi nu este completă și nici exhaustivă, dar, cuprinzând cei mai importanți prozatori moderni și contemporani, îl va ajuta pe cititor să-și formeze o opinie despre tendințele și evoluția romanului japonez în epoca modernă și contemporană.