Valori identitare transmisibile în arhitectura rurală săsească din Transilvania - VOINEA, Alina Elena (Presa Universitară Clujeană, 2022)
Arhitectura săsească are o imagine identitară recognoscibilă pe care o admirăm și o luăm drept exemplu civilizatoriu, expresia unei culturi superioare astăzi în proces de colonizare după exodul sașilor. Locuitorii prezenți majoritari ai satelor săsești de astăzi sunt românii și rromii. Arhitectura satelor exprimă consistența relațiilor culturale. Mutațiile arhitecturii reflectă situația comunității rurale. Observăm manifestări identitate independente ale locuitorilor și intenții educative de mustrare și moralizatoare, precum și atitudini de muzeificare și îndrumare în conservare. Organismele de profesioniști în practica patrimonială manifestă o înclinație spre comunicarea exclusivă cu omul arhaic, făcând abstracție sau contestând zbuciumul omului contemporan.