Convertire şi spiritualitate ecologică : Nu stăpâni, ci ocrotitori - BARTA, Cristian; BLEIZIFFER , William A. (Presa Universitară Clujeană, 2022)
Enciclica Laudato Sì, promulgată de Sfântul Părinte Papa Francisc în data de 24 mai 2015, a avut un puternic impact asupra întregii lumi contemporane. Conștiința publică a fost pătrunsă de conceptele cheie ale documentului, stimulând conștientizarea faptului că nu putem separa criza ambientală de contextele umane la nivel personal, familial și social. Gândirea ecologică și demersurile în vederea aplicării acesteia au devenit vizibile la nivel mondial, contribuind la înțelegerea gravității degradării socioambientale a lumii și inspirând responsabilitate, coeziune și participare în orizontul unei ecologii integrale. Planeta noastră, abuzată adesea cu lăcomie, își revarsă lacrimile asupra fiilor ei, iar gemetele ei se unesc cu gemetele tuturor celor mici și abandonați ai lumii. Papa Francisc ne îndeamnă să le ascultăm, cerând de la toți și de la fiecare în parte – persoane, familii, colectivități locale, națiuni și comunitate internațională – o „convertire ecologică”, asumându‐ne frumusețea dar și responsabilitatea de a ne îngriji de casa noastră comună.