Janovics. Cineast în generația 1900 - ENYEDI, Delia (Presa Universitară Clujeană, 2022)
Jenő Janovics e, însă, o personalitate mult mai complexă decât simpla însumare a rolurilor sale sociale și culturale, iar volumul de față are excepționalul merit de a deschide drum explorărilor istorice și interculturale de care publicul de limbă română, fie el unul specializat sau nu, a fost privat în mod tradițional, în primul rând din motive politice rău înțelese și aplicate, în ultima sută de ani. Rezultat al unei cercetări de amploare și substanță care a acoperit, în teza doctorală a Deliei Enyedi, atât activitatea teatrală cât și pe cea antreprenorială și cinematografică, Janovics. Cineast în generația 1900 se concentrează însă, așa cum spune și titlul, asupra celor din urmă dintre dimensiuni, punând în lumină, preponderent, avântul excepțional pe care l‐a luat producția de film în Cluj, în principal în intervalul 1913‐1920, sub directa coordonare a conducătorului Teatrului Maghiar din orașul transilvan.