Praga. O călătorie simbolică (pagini de jurnal) - ediția a II-a, revăzută și adăugită - BRUCIU-COZLEAN, Andra (Presa Universitară Clujeană, 2022)
Cumpărați cartea în format tipărit. La originea acestei cărți, nu un ghid de genul celor recomandate pentru turiști cât o călăuză pentru suflet, în universul compus din straturile succesive de istorie și frumusețe ale orașului Praga, se află experiența mea personală, timp de un an, ca lector de limbă și civilizație română la Universitatea Carol. Asemeni unui caleidoscop rostogolind inserții de lumină și umbră, Praga oferă instantanee pe placul oricărui. Ceea ce impresionează din primul moment este însă diversitatea priveliștilor. Aici, eclectismul stilurilor arhitecturale s‐a transformat în echilibru. Doar spiritul nostru, neobișnuit cu așa ceva, rămâne descumpănit și perplex. Cum pot intra în fericitul anturaj al roților dințate atâtea stiluri? Cum pot coexista, te întrebi, într‐o dualitate caracteristică spectralul și ludicul, umorul negru și romantismul, veselia și paranoia declanșată de grandios? Greu de răspuns, greu de „metabolizat”. În orice caz, „Orașul de aur”, locul unde mai respiră prin emblemele caselor spiritul vechilor proprietari, te provoacă să‐i bați străzile cotite și să‐i vizitezi casele „bântuite”.