Nu există țară civilizată fără presă liberă - NISTOR, Viorel (Presa Universitară Clujeană, 2022)
Gândurile și rândurile acestei cărți nu s-au născut dintr-o dată și la un singur îndemn. Dacă ar fi fost așa, cu siguranță, s-ar fi scris altfel și, nu mă îndoiesc, ar fi fost altele. Căci una este să urmărești un proces pe măsură ce el se desfășoară și să reflectezi la cald asupra lui și alta să-l privești retrospectiv și reflexiv, având toate datele asupra lui gata definite. În acest demers inter-pretativ/reproductiv, cu siguranță, ceva se pierde (o dimensiunea diacronică), dar, la fel e sigur, ceva se câștigă (o perspectiva sincronică).