A povesti suferința. Aspecte subiective în boală și suferință - BODEA, Cristian; CRIȘAN, Horațiu (Presa Universitară Clujeană, 2022)
Volumul de față se constituie în jurul ideii de narativitate și al eficacității sale pentru subiectul uman aflat în suferință. Am ajuns la această „soluție” de a organiza volumul colectiv pe care vi‐l propunem spre lectură, în urma unei munci de cercetare1, derulată pe o perioadă de mai bine de doi ani, în care am încercat să valorificăm trei noțiuni filosofice care ocupă un loc central în dezbaterile teoretice contemporane: subiectul, subiectivitatea și intersubiectivitatea. Titlul pe care l‐am ales, „A povesti suferința...”, vrea să reflecte o particularitate a narațiunii, sau a povestirii, anume, aceea de a implica simultan cele trei noțiuni: întotdeauna cineva povestește (subiectul) dintr‐o anumită perspectivă (subiectivitatea) și o face adresându‐se cuiva (intersubiectivitatea). Cercetarea în jurul acestor noțiuni, mai degrabă secundară, servește unui obiectiv foarte precis pe care echipa proiectului l‐a urmărit, și anume, acela de a contribui la o flexibilizare a clasicului model bio‐psiho‐social care orientează practica medicală actuală.