Carte şi lectură publică în Bihor, secolele XIX‐XX : (1848‐1918) - POP, Claudia Florina (Presa Universitară Clujeană, 2022)
Cartea este produsul unei necesități. Pe măsură ce societatea umană a progresat, într‐o oarecare măsură, aceasta a fost legată mereu de existența cărților. Valoarea unui popor este dată, în esență, de calitatea și numărul cărților produse de acel popor. Totodată, acestea au favorizat dezvoltarea tehnicilor de multiplicare (tiparul), avântul mijloacelor de diseminare, înființarea instituțiilor de prelucrare și conservare (bibliotecile). De‐a lungul istoriei sale, cartea a avut de suferit din cauza nenumăratelor nedreptăți săvârșite de politicile duse în diferitele orânduiri. Războaiele purtate de regi și împărați, luptele claselor dominante, misticismul religios au degenerat în ample persecuții împotriva cărții, la fel ca și comunismul, care a pus la index numeroase cărți. Oglindind aspirațiile de libertate ale popoarelor, cartea a devenit, în timp, simbol al progresului.