Luminile românești - toleranță și afirmare identitară în Transilvania sec. XVIII - XIX și în Europa de astăzi - BUZALIC, Alexandru; POP, Horea Ovidiu (Presa Universitară Clujeană, 2022)
Iluminismul românesc s‐a datorat în primul rând Școlii Ardelene și a fost promovat în special de clerici, iar tradiția românilor a dobândit o voce în epocă prin deschiderea către modernitate. În acest an, la 200 de ani de la întoarcerea lui Petru Maior la casa Tatălui ceresc, când Europa postseculară este în căutarea unei formulări care să‐i exprime unitatea și diversitatea, specificul și universalitatea, când modernitatea a devenit ea însăși o tradiție contestată, adresăm istoricilor, teologilor și cercetătorilor culturii invitația de a evalua soluțiile de conviețuire din Transilvania de acum două secole din perspectiva provocărilor de astăzi, precum și felul în care religia, Biserica și clerul pot contribui în mod realist și pertinent la configurarea Europei de azi și de mâine.