Revista Română de Istorie Economică/ Romanian Journal of Economic History Vol. I/2022 - BALOG, Iosif Marin; GRÄF, Rudolf; BÁTHORY, Ludovic; NAGY, Miklos Robert; GAVRILĂ, Radu; SIMON, Zsolt; MĂRGINEAN, Mara; LUMEZEANU, Angela (Presa Universitară Clujeană, 2022)
Secolul al XXI-lea și-a consumat deja aproape un sfert din capitalul de timp arondat. Schimbările produse în societatea românească, parte a societății europene, și pe plan mondial sunt copleșitoare, întrucât afectează toate segmentele vieții noastre sociale, politice, culturale, sportive – și îndeosebi economice. Acest lucru face ca în domeniul cercetării istorice, în cel al gândirii sociale, politice și în viața culturală să aibă loc transformări majore, ce constituie o reală provocare pentru cercetători, istorici, economiști, sociologi, psihologi, demografi, antropologi ș.a. Din această scurtă și incompletă enumerare a celor ipotetic interesați de aspectele vieții economice și sociale reiese complexitatea temelor de istorie economică și multidisciplinaritatea necesară abordării lor. Nu vom aminti aici decât în treacăt diferitele domenii și aspecte ale istoriei care se ocupă cu economia și cu efectele ei: economia individuală, a profesiunilor, a grupurilor sociale, a regiunilor, a țărilor, a popoarelor și – important – legăturile sociale ale acestor economii individuale aflate în dezvoltare sau regres. Acestea reprezintă, după Weber, „economia ca exercitare pașnică a puterii de a dispune, orientată în mod primordial spre activități economice”.