Arhivele Bistriței, Anul VII, Fascicula 2(20) Acad. Sever Pop, „un destin european” - BUTA, Mircea Gelu (Presa Universitară Clujeană, 2022)
Există oameni care au rara însușire de a vedea lucruri sau fapte pe lângă care alții au trecut fără să le distingă, uneori sute de ani. Un exemplu cât se poate de concludent este o observație făcută de Dostoievski la episodul evanghelic din Cana Galileii. Se știe, precum reiese din Evanghelia după Ioan, capitolul al doilea, că la Cana Galileii s-a produs prima minune săvârșită de Hristos și odată cu ea a început activitatea publică a Mântuitorului. Dostoievski a făcut următoarea observație: Hristos începe să se manifeste în lume la un prilej de bucurie; o nuntă. Acolo preface apa într-un vin de aleasă calitate. Dacă ne uităm în cele patru Evanghelii, minunile lui Hristos privesc episoade dramatice și tragice – boala, durerea și chiar moartea. Să nu uităm că Iisus readuce la viață trei persoane, învierea lui Lazăr fiind un episod copleșitor, așa cum îl știm din Evanghelii.