Politică externă și interculturalitate - CIOT, Melania Gabriela (Presa Universitară Clujeană, 2022)
Într-o lume interconectată în care statele sunt tot mai interdependente, politica externă este esențială pentru menținerea păcii și a stabilității. Evenimentele recente de pe scena globală (Ucraina 2022, Afganistan 2021) au evidențiat consecințele negative pe care le are neglijarea în durată a factorilor culturali și a rolului lor în sprijinirea înțelegerii reciproce, construirea încrederii și a punților de comunicare, facilitarea negocierii internaționale și a cooperării și colaborării multilaterale. Dialogul intercultural are puterea de a consolida și întreține cooperarea multilaterală, dincolo de interesele naționale ale actorilor statali, cu scopul promovării bunurilor publice globale și de a aborda și unele dintre problemele stringente ale zilelor noastre, precum conflictele, schimbările climatice sau dezinformarea.