Compendiu de Pedagogie - BOJA, Alina (Presa Universitară Clujeană, 2022)
Cartea Compendiu de Pedagogie este centrată pe problematica educației, acest proces esențial prin care formăm copiii și-i pregătim pentru a deveni cetățeni activi ai societății. Misiunea educativă, deloc ușoară, are la bază teorii științifice cristalizate în timp, prin aportul a numeroși oameni de știință: pedagogi, filosofi, psihologi, sociologi etc. Dacă un dascăl vrea să fie eficient, trebuie în primul rând să iubească copiii și să aibă calitățile necesare pentru a preda. Asta se traduce deseori prin termeni precum „har” sau „talent pedagogic”. Dar aceste atribute nu sunt suficiente. Dascălul are nevoie de o pregătire psihopedagogică completă, de studiu susținut, pentru a înțelege normativele care guvernează activitatea didactică. În acest demers, educatorul are nevoie de sprijin și indrumare, informații corecte, selectate conștient și prezentate în manieră logică și atractivă.