Blestemul Podului - TANASĂ, Mădălina (Presa Universitară Clujeană, 2022)
Autoarea reușește să surprindă suferințele oamenilor simpli - țărani, soldați - aruncați în iureșul evenimentelor istorice din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, decise de oamenii politici ai vremii, în pofida dorinței fundamentale a celor implicați de a trăi în pace, fiecare după puterile și priceperea sa, fără conflicte de neînțeles care duc, implacabil, la distrugere și moarte. Eroismul este resemantizat în cartea Blestemul Podului: cei care au puterea de a supraviețui, cu demnitate, în condiții-limită, ajutându-i pe cei din jur fără surle și tobe, sunt adevărații eroi.