(untitled) (Presa Universitară Clujeană, 2021)
Controllingul este un sistem cu un domeniu de aplicabilitate mai larg decât contabilitatea costurilor, având rolul de a sprijini managementul în procesele decizionale pentru a îmbunătăți eficiența organizației. Principalul său scop este de a sprijini conducerea în determinarea politicilor strategice și elaborarea planurilor necesare atingerii obiectivelor. Controllingul nu se reduce doar la control, ci înseamnă în aceeași măsură planificare și analiză. Teoria si practica controllingului s-au schimbat substanțial în ultimii ani, rolul controllerului evoluând tot mai mult spre acela de consultant al managementului. Sfera de activități se lărgește și odată cu ea și provocările aduse de colaborarea dintre controller și management. La baza elaborării acestei lucrări au stat cu preponderență publicațiile din sfera germană, astfel că să termenul utilizat de controlling a fost preluat din această zonă de influență.