A társadalomtudományok harminc éve a Partiumban. A Partiumi Keresztény Egyetemen 2021‐ben szervezett jubileumi konferencia kötete - GÁL, Katalin; PÁSZTOR, Rita (Presa Universitară Clujeană, 2023)
A meghatott ság és a sok jó emlék cikázása a fejemben nyilván annak szól, hogy volt ez a 30 év. Az a megkeresés egy augusztusi napon (1991) olyan ajánlatt al, ami hihetetlennek tűnt: részvételt ajánlott atok nekünk Béres Csabával egy új szellemi központ megteremtésében; és ami engem illet, 25 éves lehetőséget is az értelmiségképzésben – gyönyörű feladat, kaland, kihívás. Romániában magyar egyetemistáknak, magyar szóval („jó szóval” – hogy József Att ilát idézzem) tudást, szemléletet adni, hivatásra felkészíteni. Béres Csaba a mai ünnepet nem érte meg. Később csatlakozott hozzánk Márton Sándor kollegánk is. Egyszer voltunk Csabával alapítók saját tanszékünk létrehozásában, de a kett ő nehézségi foka nem összehasonlítható. Mint a rábeszélésben elhangzott : „se pénz, se paripa, se fegyver”, még az épület sem biztos. S lám, itt vagyunk. Meghatározó intézmény lett a Partiumi Keresztény Egyetem határon innen és túl. (Popper Péter írja, hogy nemzedék belépése a társadalomba 30 év. Így léteznek a harmincasok, a hatvanasok, a kilencvenesek.). Ha jól számolom, beléptek a következők, sok sikert nekik, nektek.