Dinamica degenerării politice în opera lui Platon - POP CÎMPEAN, Adela (Presa Universitară Clujeană, 2023)
Lucrarea reprezintă o examinare a mecanismelor prin care Platon dezvoltă cronologic teorii explicative ale apariției regimurilor politice degenerate în cetatea greacă, iar apoi verific felul în care acestea se pot apropia de conceptele de utopie și realism. Consider că recunoscând aceste teorii, atât ca specifice epocii și momentului istoric în care au fost concepute, dar și ca surse pentru tradiția politică europeană pe care acestea au creat-o, un studiu neangajat ideologic și lipsit de prejudecăți nejustificabile poate să le individualizeze și să le contureze.