Internetul şi reţelele de socializare online ca provocări actuale pentru morala creştină - GABOR, Bogdan Viorel (Presa Universitară Clujeană, 2023)
Internetul și rețelele de socializare joacă un rol deosebit de important în viața și activitatea noastră cotidiană, mai cu seamă atunci când obișnuim să exploatăm la capacitate maximă toate resursele și toate funcțiile acestui mijloc tehnic. Folosit, în principiu, pentru informare, comunicare și pentru divertisment, internetul sau spațiul digital, așa cum este frecvent denumit, reușește să capteze, să stârnească și să antreneze atenția și curiozitatea omului, direcționându-le uneori spre scopuri negative, ceea ce din punct de vedere moral, reprezintă un dezavantaj sau chiar un pericol pentru viața duhovnicească. Problemele devin și mai accentuate atunci când internetul, ca mijloc tehnic de socializare și informare, preia din activitățile noastre și le înlocuiește, dând naștere unor obiceiuri ce ne afectează pe termen îndelungat. Deseori, în spațiul digital oamenii sunt puși în fața unor provocări importante, care presupun un răspuns imediat, iar puterea de decizie le aparține în cea mai mare măsură. De fapt, încărcătura morală a actelor este determinată de atitudinea bună sau rea, morală sau imorală, pe care o adoptăm. Navigarea pe internet sau alte activități săvârșite în acest spațiu sunt fapte care capătă valoare morală pozitivă dacă vor fi conforme cu legea morală creștină. Conștiința morală sănătoasă a fiecăruia, libertatea de alegere și scopul pentru care utilizăm rețeaua globală sunt elementele care păstrează controlul și sunt cele care delimitează aspectele pozitive și negative. Pentru a administra tot ceea ce se petrece în spațiul digital avem nevoie de criterii solide, norme și metode de discernere, adică de tot instrumentarul pe care morala creștină îl pune la dispoziția noastră.