Sfântul Luca. Apostol, istoric și evanghelist (vol. III) - TOFANĂ, Stelian; BENEA, Nicolae Olimpiu; NEACȘU, Ovidiu M. (Presa Universitară Clujeană, 2023)
Al treilea volum din seria de volume dedicată Sf. Luca cuprinde 14 contribuții științifice alcătuite de cadre didactice universitare, doctori și doctoranzi la disciplina Noul Testament, continuând să analizeze aspecte importante (istorice, exegetice, teologice) cuprinse în cea de-a treia Evanghelie a Noului Testament sau în Faptele Apostolilor. Cronologia redactării Evangheliei după Luca, întâlnirea ultimă a lui Iisus cu ucenicii, nașterea lui Iisus, relatată în narațiunea lucanică, sunt doar trei teme cu caracter istoric care stârnesc curiozitatea lectorului, dar care și incită la o întrebare legitimă: de ce, spre exemplu, cronologia redactării Evangheliei după Luca este o temă ce apare în volumul III și nu în primul volum? Răspunsul, cred, este simplu: pentru că cei doi coordonatori au dorit mai degrabă să sublinieze, prin aceasta, legătura strânsă între toate cele trei volume, unitatea lor tematică și mai puțin să urmărească o înșiruire cronologică a aspectelor analizate.