Elite, societate și putere (secolele XVI-XX) - DAMEAN, Sorin Liviu (Presa Universitară Clujeană, 2023)
Tematica studiilor cuprinse în volum este una foarte vastă și se circumscrie sferei elitelor, ca parte distinctă a societății, precum și la nivelul interacțiunii acestora cu puterea, cu precădere în spațiul românesc. Sub aspect cronologic, tematica acoperă secolele XVI-XX, iar din punctul de vedere al conținutului se regăsesc aspecte istorice de ordin politic, religios, militar, constituțional, comercial, despre influența vestimentației asupra imaginii identitare, despre tentațiile spre autoritarism ale factorilor decizionali, și, nu în ultimul rând, despre rolul jucat de anumite personalități care au făcut parte din categoria elitelor. Așa cum se va putea observa, nu a fost neglijată nici analiza asupra modului în care sunt percepute astăzi arhivele, ca instituții păstrătoare ale mărturiilor istorice documentare din trecut, dar și în raport cu puterea. Este, până la urmă, un adevărat periplu prin labirintul istoriei, care demonstrează necesitatea și utilitatea cunoașterii trecutului.