Universul teatral bucureştean şi politicile culturale după 23 august 1944; Amurgul teatrului burghez; Prin furtunile realismului socialist - SINIGAGLIA, Lucian (Presa Universitară Clujeană, 2023)
Lucrarea (...) este rodul unui efort întins pe mai mulți ani de scoatere la lumină și valorificare, din tenebrele greu de accesat ale arhivelor românești, a documentelor referitoare la felul în care a evoluat viața teatrală românească în cea mai tulburată, critică, perioadă a secolului XX: cea de instaurare a comunismului. Actualul volum – pe care l-am dori cel dintâi dintr-o serie work in progress – reunește studii substanțiale, întinse pe perioada 1945–1950, dar cu referiri necesare, atunci când e cazul, și la evenimente ulterioare. Primul lucru care merită subliniat aici este faptul că, metodologic, cercetătorul-autor reușește să producă o contextualizare politică și socială a actelor artistice, îmbogățind astfel cu informații și comentarii revelatorii bagajul, altminteri sărac, al istoriografiei teatrale dedicate acestei întunecate etape.