A rendezői döntések filmelméleti : esztétikai megalapozása és gyakorlati rendszere - FELMERI, Cecilia (Presa Universitară Clujeană, 2023)
Egy film készítése egy sor gyakorlati probléma megoldását jelenti: hova helyezem el a színészeket és azokat a tárgyakat, amelyeket fontos, hogy lásson a néző az adott jelenetben? Hova helyezem el a kamerát? Milyen képkivágásban filmezek? Milyen objektívvel? Mikor vágok? Ki játsszon el egy szerepet? Az ezekre – és ehhez hasonló kérdésekre – adott válaszok pedig nemcsak technikai szempontból érdekesek, hanem minden döntésnek esztétikai, a film stílusára kiható következményei vannak, amelyek egy adott filmtörténeti kontextusban érvényesülnek, és végső soron meghatározzák a befogadó, a néző élményeit. Amikor ezekre a kérdésekre keresik a választ, akkor a filmkészítőknek egy nagy palettányi standard eljárás és szabály áll a rendelkezésére a saját nemzeti filmiparukból vagy a nemzetközi hagyományokból, amelyek segítségével megoldhatják a problémákat.