Slovacii din Transilvania : percepţii şi autopercepţii : o analiză istorico-politică - FÚRIKOVÁ, Adriana Jozefina (Presa Universitară Clujeană, 2024)
Autoarea lucrării reușește să prezinte adecvat felul în care a evoluat comunitatea slovacă din Transilvania în cadrul Imperiului Habsburgic, Austro-Ungar și în România, analizând dinamicile specifice și relațiile majoritate-minoritate. Datele istorice sunt oferite întotdeauna în raport cu aceste obiective specifice ale lucrării, anume cercetarea configurării și reconfigurării discursului identitar al slovacilor transilvăneni în contexte istorice și politice diferite, și a modalităților în care relațiile de putere și sferele de influență au fost construite și negociate în conjuncturi particulare.