Anuarul Institutului de studii italo-român XVIII. Annuario dell’Istituto di studi italo-romeno XVIII - MÂNDRESCU, Gheorghe (Presa Universitară Clujeană, 2023)
Războiul declanșat la 24 februarie 2022 prin care Rusia încerca să cucerească Ucraina pornită pe drumul consolidării conștiinței naționale, după înglobarea în imperiul Moscoviei din timpul lui Bogdan Hmelnițki (1654), după încercarea lui V. I. Lenin de a consolida puterea bolșevică prin așa-zisul „drept la autodeterminare” urmat de războiul civil, după Holodomorul prevestit de scrisoarea lui Stalin către Kaganovici din 11 septembrie 1932 (vezi Google, The Soviet Story – sacciv’’s weblog) care a ucis milioane de ucraineni , cele ce se petrec sub ochii noștri pot fi înțelese altfel. Volumul actual adaugă noi studii pentru cunoașterea istoriei în care este implicată intervenția imperiului țaristo -sovietic care de la declararea de către Petru cel Mare a imperiului Rus la 22 octombrie 1721 (https://ro.m.wikipedia.org/wiki/imperiul_rus) a influențat direct viața, istoria a sute de milioane de oameni ai Europei și nu numai. Ne continuăm prezentarea cercetărilor istoricilor italieni și români care ilustrează evenimente care au marcat evoluția istoriei societății românești în ansamblul european din epoca modernă și contemporană, mai puțin sau deloc cunoscute.