Sisteme rurale durabile și sustenabile. Studii de agro-economie și antropologie rurală - BRUMĂ, Ioan Sebastian (Presa Universitară Clujeană, 2023)
Există o serie de reprezentări ale spațiului rural, reprezentări care se constituie ca imagini ale înțelegerii lumii de pe o poziție urbanocentristă. Astfel de reprezentări se impun mai ales în baza unor sensuri pe care le dăm relației dintre lumile rurale și lumile urbane. Dar, în cele din urmă, ca orice reprezentări care devin dominante, ele transcend relația care le-a dat naștere și ajung să formeze discursuri autorizate în înțelegerea lumilor rurale ca atare. Altfel spus, ele se deplasează dincolo de orice relație practică sau simbolică pe care lumile rurale le-ar putea dezvolta cu lumile urbane și devin repere ideologice ale ceea ce numim astăzi urbanocentrism. Pe de altă parte, aceste reprezentări nu sunt altceva decât efecte colaterale ale unor discursuri care nu au fost supuse unor exerciții critice de înțelegere.