Cercetări actuale în formele şi mediile expresive : teorii şi practici artistice - IACOB, Bogdan; POP, Tereza (Presa Universitară Clujeană, 2023)
În aprilie 2011 mass media occidentală relatează că renumitul artist chinez Ai Weiwei a fost arestat în Beijing de autorități (Branigan și Watts 2011; Richburg 2023), aparent sub acuzația de subminare a puterii de stat, într-o acțiune mai largă de aducere sub control a vocilor critice la adresa regimului. Detalii cu privire la anchetă date publicității de presa aliniată regimului arată, însă, că, într-o țară în care „nu există dizidenți” (Barmé 2011), Ai a fost reținut și anchetat pentru infracțiuni economice ale companiei pe care o fondase (numită „FA KE”) și de moravuri (bigamie, răspândire de imagini pornografice) (Eimer 2011; Sui-Lee 2012). Este, de fapt, modul de operare obișnuit al autorităților de anchetă și urmărire, cunoscut și din alte regimuri totalitare, prin care erau evitate acuzele de încălcare a drepturilor omului (Jim 2013:47). După 81 de zile de detenție și interogatorii într-o locație care nu a fost dezvăluită public, Ai va fi cercetat în continuare sub arest la domiciliu pentru aceste infracțiuni pentru încă un an, fiind în cele din urmă amendat pentru infracțiuni economice cu o sumă importantă (Întregul proces este documentat de Ai Weiwei, devenind ulterior producția cinematografică „The Fake Case” Johnsen 2013).