Valențe psihopedagogice de pregătire inițială a cadrelor didactice pentru formarea toleranței la elevi - BOGHIAN, Ioana (Presa Universitară Clujeană, 2024)
Lucrarea se încadrează în problematica educației pentru drepturile omului, educației pentru pace. Cercetarea de față vizează elevii de etnie romă în școlile din spațiul românesc din prisma: atitudinilor față de aceștia a cadrelor didactice, conducerii unităților școlare și colegilor de clasă, părinților, dar și atitudinea lor față de persoane implicate în educație. Ioana Boghian fundamentează, în acest sens, un concept original de formare a cadrelor didactice pentru educația toleranței la elevi, dar și un model psihopedagogic bidimensional abordat din mai multe perspective: culturologică, filosofică, psihologică, pedagogică și socială. Modelul psihopedagogic de formare inițială a cadrelor didactice pentru educarea toleranței la elevi a fost validat experimental în instituțiile de învățământ din România.