Istoria și viitorul unei Biserici – reflecții la 75 de ani de la intarea BRU în catacombe – - BUZALIC, Alexandru; POPESCU, Ionut (Presa Universitară Clujeană, 2024)
Suferințele și martiriul Fericiților Episcopi s-a transformat din lacrimi, întristare și durere în triumful biruinței și primirea cununii muceniciei prin beatificarea lor de către Papa Francisc pe Câmpia Libertății din Blaj (2 iunie 2019). Timpul catacombelor a însemnat pentru Biserica Română Unită o pagină de istorie scrisă prin viețile celor ce au intrat în rezistența împotriva regimului totalitar, episcopi, preoți, călugări, călugărițe și credincioși laici și-au manifestat credința în Hristos și au rămas fideli misiunii de refacere a unității dintre Biserici și au slujit pe altare improvizate în casele care deveneau semnele prezenței lui Dumnezeu într-o lume ostilă care dorea să întemnițeze și speranța din sufletele oamenilor ca să-i țină în robie. Aceste unghere, în care un pahar sau o farfurie simplă puse sub un crucifix deveneau adevărate vase liturgice în care se cobora Isus întrupându-se în Sfânta Euharistie în timpul Sfintelor Liturghii celebrate pe ascuns. Acele case au fost adevăratele catedrale în care Mântuitorul și-a revelat măreția! Această amintire a trăirii credinței în perioada de restriște a fost pusă pe pânză de Doamna Alexandra Belciug, artist plastic și martora acelor ani, a cărei pictură am ales-o – cu permisiunea Dumneaei – pentru afișul evenimentului și pe coperta cărții de față. Este o imagine care ne trimite spre o călătorie în timp... În acest timp al catacombelor din istoria recentă