Arhitectura adaptivă: simbioză şi impact - DOHOTARIU, Ionuț (Presa Universitară Clujeană, 2024)
Unul dintre motivele principale pentru apariția arhitecturii adaptive este dorința de a crea clădiri mai eficiente și mai sustenabile. În mod normal, clădirile sunt proiectate pentru a funcționa într-o anumita maniera, care nu poate fi modificată în mod facil după finalizarea lucrărilor de construire. Acest aspect conduce la consumul excesiv de energie și de resurse, precum și la reducerea confortului potențial al utilizatorilor. Un alt motiv important este dorința de a oferi utilizatorilor clădirilor un nivel mai ridicat de confort și satisfacție. În prezent, clădirile sunt proiectate pentru a îndeplini anumite funcții, dar nu sunt întotdeauna bine adaptate la nevoile utilizatorilor. Arhitectura adaptivă își propune să abordeze aceste probleme prin crearea de clădiri care se pot adapta la schimbările din mediul înconjurător și la nevoile utilizatorilor, oferindu-le un nivel mai ridicat de confort și satisfacție. Arhitectura adaptivă denota o forma de arhitectura capabilă de auto-determinare permanentă în fața schimbărilor din mediu.