Virgil Gheorghiu (1916‐1992) Perspective teologice, sociologice, filosofice și literare - MORARIU, Iuliu Marius (Presa Universitară Clujeană, 2024)
Părintele Virgil Gheorghiu (1916‐1992) este cu certitudine una dintre marile personalități ale literaturii și culturii române din secolul trecut. Tradus în peste 40 de limbi, beneficiind de ecranizarea capodoperei Ora 25, cu Anthony Quinn în rolul principal, el a fost o voce importantă a românilor din exilul francez. Conflictul cu Monica Lovinescu l‐a transformat, în cea de‐a doua parte a vieții, într‐o personalitate controversată și într‐un om ocolit de către mulți dintre cei care formau, în anumite momente ale istoriei, elita românească din spațiul parizian.